In deze derde blog van 2017 wil ik 3 mythes over maatwerksoftware ontkrachten: ‘maatwerksoftware is duur’, ‘maatwerk software is het wiel opnieuw uitvinden’ en ‘maatwerksoftware betekent vastzitten aan je ontwikkelaar’.
Mythe 1 | Maatwerksoftware is duur
Laten we beginnen met mythe nummer 1: ‘Maatwerksoftware is duur’.
Er hangt inderdaad vaak een aanzienlijke investering aan het ontwikkelen van maatwerksoftware. Maar dat wil niet per definitie zeggen dat maatwerksoftware ook duur is. Sterker nog, wij zullen nooit starten met een maatwerksoftwareproject als er niet van tevoren duidelijk is gemaakt hoe de investering terugverdiend gaat worden.
Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat hoogwerkers en machinisten verhuurt. De bij een klant gewerkte uren moeten uiteraard gefactureerd worden. Vaak houdt de machinist het aantal uren bij op een formulier. Dit formulier laat hij dan na afronding van de werkzaamheden door de klant ondertekenen. Vervolgens worden de formulieren op vrijdagmiddag door een administratief medewerker handmatig ingevoerd in de boekhouding, waarna de facturen worden gemaakt en opgestuurd naar de klant.
Het zou veel makkelijker zijn als de machinist de uren met behulp van een app kan doorgeven, waarbij de klant direct voor akkoord digitaal een handtekening kan zetten. Er kan dan automatisch een factuur opgesteld worden die nog geen minuut later in de mailbox van de klant ligt, volledig geautomatiseerd en gekoppeld aan de administratiesoftware.
Aan de ontwikkeling van de hierboven beschreven app hangt natuurlijk een prijskaartje, maar vergeet niet wat het maandelijks kost om al deze handelingen handmatig uit te voeren!