Binnen 4 weken een maatwerk app opleveren met agile ontwikkelen!

Vaak wordt de ontwikkeling van maatwerk apps geassocieerd met een lang ontwikkeltraject, waarbij organisaties pas na maanden gebruik kunnen maken van de software. In deze blog leg ik uit waarom dit niet altijd zo hoeft te zijn en waarom organisaties al binnen 4 weken gebruik kunnen maken van een maatwerk app.

 

Watervalmethode

Jaren geleden werden ontwikkelprojecten voor software uitgevoerd met behulp van de watervalmethode. Deze methode schrijft voor dat je eerst een analyse maakt van de software, vervolgens alles ontwerpt, ontwikkelt, test, implementeert en in gebruik neemt. Aan deze werkwijze zitten twee grote nadelen vast:

1. Voordat je de maatwerk app kunt gebruiken moet alles ontwikkeld zijn. Dit kan in sommige gevallen maanden of zelfs jaren duren.

2. Veranderingen kunnen niet snel meegenomen worden, alles is namelijk al ontworpen. Een kleine wijziging zou ervoor zorgen dat alle stappen weer opnieuw moeten worden uitgevoerd. Daar komt de naam watervalmethode dan ook vandaan. Water stroomt van boven naar beneden, maar gaat niet zo makkelijk weer terug!

Met de watervalmethode duurde het inderdaad erg lang voordat de organisaties gebruik konden maken van hun maatwerk app.

Agile ontwikkelmethodes

Gelukkig zijn er nieuwe methodes om software te ontwikkelen die veel beter bij onze huidige tijd passen: de ‘agile’ ontwikkelmethodes. Met deze methodes ben je veel flexibeler tijdens het hele ontwikkeltraject.
Hoe werkt zo’n agile ontwikkelmethode? Ik neem als voorbeeld de agile methodiek SCRUM, omdat wij deze zelf ook vrijwel altijd gebruiken.

Bij SCRUM werk je in korte cycli van 3 à 4 weken. In deze cycli voer je de verschillende stappen uit voor een klein deel van de software. In die weken worden dus ontwerpen gemaakt die vrijwel direct worden gebouwd en getest.
Aan het einde van die cycli (binnen SCRUM noemen we een cycli een ‘sprint’) wordt een MVP opgeleverd, een Minimum Viable Product. Dit is een klein stukje van de maatwerk app dat direct gebruikt kan worden. De organisatie kan na een aantal weken dus al bepaalde functies gebruiken.

Na de eerste MVP wordt weer een nieuwe cycli (sprint) gestart die weer nieuwe functies toevoegt aan de maatwerk app. En op deze manier wordt stap voor stap de hele app opgebouwd.


Voordelen agile ontwikkelen

Deze manier van ‘agile’ ontwikkelen heeft een aantal grote voordelen. Zo kan de organisatie al na 4 weken gebruikmaken van een aantal (meestal de belangrijkste) functies. Daarnaast geven de gebruikers die werken met de maatwerk app direct feedback. Als er dan nog dingen verbeterd moeten worden, kan dit gewoon als ‘taak’ in een nieuwe cycli meegenomen worden.

Tegenwoordig hoef je dus niet meer bang te zijn dat je een maatwerk app laat ontwikkelen en pas na 6 maanden de vruchten ervan kunt plukken.

Benieuwd of jouw organisatie ook een app kan gebruiken?

Download onze gratis whitepaper ‘App Your Business’About the author

Solution architect