Start with the end in mind

Zoals sommigen wellicht zullen herkennen, is de titel van deze blog ontleend aan het boek ‘The 7 habits of highly effective people’, van Covey. Toen ik dit boek las (wat overigens een van de beste boeken is die ik ooit heb gelezen) en ik bij principe 2 belandde, dacht ik gelijk aan onze eigen werkwijze.

Bij softwareontwikkeling is het ook van ongekend belang om het einddoel helder voor ogen te hebben voordat je begint met de ontwikkeling. Anders loop je het risico dingen te ontwikkelen, die uiteindelijk helemaal niets toevoegen aan het eindproduct.

Ik werk zelf graag met mock-up schermen. Mock-up schermen zijn voorbeelden van hoe de schermen er uiteindelijk uit komen te zien. Deze schermen werken nog niet, want er is geen techniek voor ontwikkeld. Het grote voordeel hiervan is dat de applicatie visueel wordt, waardoor het discussiëren over de functionaliteit veel makkelijker is. Vaak komen onze klanten dan met uitspraken als: ‘o maar als dit zo kan, dan zou dat helemaal fantastisch zijn’, of ‘nou, ik zie de gegevens toch liever in een grafiek in plaats van in tabellen’. Dit zijn dan belangrijke ontdekkingen waardoor we veel efficiënter te werk kunnen gaan.

About the author

Solution architect