Webapplicatie hosten?

Wat houdt de hosting van een webapplicatie precies in? Waaruit bestaan de kosten? En waar is hosting eigenlijk voor nodig? Het zijn vragen die ons regelmatig gesteld worden tijdens de ontwikkeling van webapplicaties. In deze blog zal ik ze beantwoorden!

Wat is hosting?

Hosting is simpel gezegd het huren van een stukje servercapaciteit ergens in een datacenter. Er zijn vele vormen van hosting, maar in de essentie gaat het altijd om een stukje servercapaciteit dat je huurt en waarop je een website, webapplicatie (web-app) of ander stukje software kunt draaien.

Verschillende vormen van hosting

Zoals ik al aangaf zijn er veel vormen van hosting. Elke vorm is toegespitst op een bepaalde toepassing of type klant. In deze blog licht ik drie vormen toe waar wij het meeste mee te maken hebben.


Shared webhosting

De meest voorkomende vorm van hosting is shared webhosting. Shared webhosting wordt gebruikt voor het ‘hosten’ van simpele websites. Een website wordt dan samen met andere websites, vaak van andere ondernemers, geplaatst op dezelfde server. De hostingleverancier zorgt bij dit type hosting voor de configuratie, beveiliging en het onderhoud van de server.

Deze vorm van hosting is dus ideaal voor simpele websites waarbij je niet veel capaciteit nodig hebt (opslag, rekenkracht, dataverkeer). De prijs is vaak erg laag, omdat de kosten voor de server en het beheer daarvan gedeeld worden over tientallen, soms wel honderden, websites.

 

VPS-hosting

hosting-bij-webapplicaties-foto-2Virtual Private Server hosting, ofwel VPS-hosting, is een geavanceerdere vorm van hosting. Je huurt nog steeds een stukje op een server die gedeeld wordt met andere ondernemers, maar bij deze vorm heb je wel je eigen virtuele server. In dit geval moet je zelf zorgen voor de software, het onderhoud en de beveiliging op jouw eigen virtuele server. Het voordeel hiervan is dat je altijd een gereserveerde hoeveelheid capaciteit hebt. Daarnaast kun je zelf de instellingen van de serversoftware aanpassen zodat de server perfect aansluit op de webapplicatie (of website) die erop ‘gehost’ wordt. Je hebt dus niet zoveel last van de buurman op dezelfde server, een probleem dat bij shared hosting nog weleens voorkomt.

Deze vorm van hosting gebruiken we bij Deckeron voor veel van onze webapplicaties. Gelukkig hoeven onze klanten zich geen zorgen te maken over de installatie, het onderhoud en de beveiliging van de serversoftware. Deze zaken regelen wij.

 

Managed hosting

De derde vorm van hosting is ‘managed hosting’. Deze vorm van hosting is als het ware een combinatie van de eerdergenoemde vormen. Het gaat hier om een stukje serverruimte dat specifiek afgebakend en geconfigureerd is voor jou. Maar de installatie, het onderhoud en de beveiligingswerkzaamheden worden uitgevoerd door de hostingpartner.

Voor onze klanten is er dus geen verschil tussen VPS en managed hosting, omdat wij bij de VPS-hosting de server configureren en beheren. Maar in specifieke gevallen kiezen wij soms voor een gespecialiseerde hostingpartij, bijvoorbeeld omdat er een ISO-gecertificeerde hostingpartner wordt vereist of omdat er een stukje specialistische kennis nodig is.

Welke vorm hosting heb ik dan nodig?

De keuze voor de juiste type hosting hangt af van veel verschillende factoren. Vaak gaat het om de hoeveelheid capaciteit en vrijheid met betrekking tot instellingen die je nodig hebt. Gewoonlijk kunnen simpele websites op een shared webhosting worden geplaatst en draaien de geavanceerde webapplicaties op een VPS-hosting of managed hosting.

Bij al onze projecten geven wij advies over de vorm van hosting en beschrijven we de bijbehorende kosten hiervan duidelijk op de offerte, zodat je niet achteraf wordt geconfronteerd met onverwachte hostingkosten.

Opzoek naar een partij die jou zowel de ontwikkeling als de hosting van jouw webapplicatie uit handen neemt?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

Bel ons!

Direct iemand aan de lijn!

Mail ons!

Stel u vraag gerust per mail en wij reageren binnen 24 uur!

About the author

Solution architect