Weerstand bij softwareontwikkeling

‘Het is tegenwind die de vlieger doet stijgen’, een chinees gezegde dat ook vaak van toepassing is bij softwareontwikkeling. In deze blog leg ik uit waar weerstand bij een software-ontwikkeltraject vaak vandaan komt en waarom weerstand ook voordelen kan hebben.

Bij vrijwel iedere app die wij ontwikkelen is er op een bepaald moment in het proces weerstand te herkennen. Een van de zinnen die wij vaak tegenkomen is ‘maar we doen het al jaren op deze manier en dat gaat prima’. Deze opmerking is meestal het eerste antwoord wanneer wij voorstellen om een proces binnen de organisatie te veranderen of te automatiseren. Software ontwikkelen is namelijk niet alleen programmeren. Het begint altijd met een analyse van de bedrijfsprocessen. Welke processen kunnen door de software ondersteund of geautomatiseerd worden?

Op het moment dat wij dan voorstellen om een proces te veranderen, schrikken de medewerkers vaak. En dat is volkomen logisch. Van nature houden wij mensen namelijk niet van verandering. En al helemaal niet wanneer die verandering ons dagelijkse werkproces betreft!

Het is tegenwind die de vlieger doet stijgen

– Chinees gezegde

Het voordeel van weerstand

Uiteraard zitten er veel nadelen aan weerstand en hierover zijn dan ook honderden boeken geschreven. Maar in deze blog wil ik juist een voordeel uitlichten. Want weerstand zorgt er in mijn ogen ook voor dat medewerkers extreem kritisch worden op de software die ontwikkeld wordt.

En kritische mensen zijn voor ons een perfecte maatstaaf. Wanneer wij apps ontwikkelen die door kritische mensen als gebruiksvriendelijk of handig worden beschouwd, dan weten we dat we op de goede weg zitten. Kritische mensen dragen dus (tot op zeker hoogte) bij aan kwalitatieve software. Een ‘gemiddelde’ oplossing zal namelijk niet worden geaccepteerd.

Wij gaan dan ook graag in gesprek met kritische medewerkers tijdens het ontwikkelen van een app. Krijgen we die groep zover om de app te gaan gebruiken, dan is de rest van het personeel vaak ook direct om.

Samenvattend

Kritische mensen zorgen voor een mate van tegenwind tijdens het ontwikkelen van een app. Maar zoals het chinees gezegde al aangeeft: het is de weerstand die de vlieger doet stijgen. Door kritiek word je gedwongen om de allerbeste applicatie te ontwikkelen, want met een gemiddelde app wordt geen genoegen genomen. Vandaar dat wij ook helemaal geen hekel hebben aan weerstand, we zien het als een uitdaging!

Wil je een app laten ontwikkelen?
Laten we samen een kop koffie drinken!

Bel Mike!

Direct samen je idee doorspreken?

Mail Mike!

Liever een mailtje sturen?

About the author

Solution architect